Prosjekt 2015

Familien vår liker jakt, fiske og et variert friluftsliv. Kanskje kan denne siden inspirere andre, og bidra med enkle turtips som kan gjøre deres tur bedre.

fredag 22. mai 2015

Isfiske i indre Troms

Endelig er dagen vi lenge har grugledet oss til her. Dagen da vi skal reise langt innover fjellene i indre Troms, og forhåpentligvis leve i ett med naturen i de neste to ukene. Distansen som skal tilbakelegges er såpass lang at vi på denne turen har valgt å realisere drømmen om å kjøre hundespann!
For å unngå for mye klabb og babb med ungene på morgenen har vi pakket alt i bilen kvelden før. Det eneste som må gjøres er å spise frokost og få på superundertøyet før vi setter oss i bilen, og setter kurs mot Aurora Husky på Øverbygd!
Våren har for alvor gjort sitt inntog, og vi skjønner tidlig at det kanskje ikke blir den plankekjøringen vi hadde håpet på. Etter første time på sledene kan vi oppsummere med en knekt slede, et velt og et par kryssinger av åpne elver. Et par timer senere, og etter en heller våt kryssing er vi endelig oppe på fjellet. Sola smiler, vi smiler og livet er herlig. Lunsj i lyngen i mai er magisk!

Resten av turen går bedre og bedre, og rutinene setter seg, både Jon Andreas  på 4 år og Norah på 7 år er ivrige med å sparke ifra på hver sin side av sleden, og i oppover bakkene dytter de etter besteevne. Minstemann, Jørgen på 2 ½ år takler den lange turen overaskende bra, han sitter på fanget til June på bakerste slede, og gleder seg over de mange inntrykkene, og får den trøsten han trenger de få gangene han syns det blir kjedelig. 46 km og 11 timer senere ankommer vi slitne og sultne vårt paradis. Middagen lages i rekordfart, og før ungene vet ordet av det er de lagt og langt inne i drømmeland. Ingen tvil om at dagens opplevelser og den friske fjelluften har hatt en effekt!
Strålende vær, og fornøyde unger.
De neste dagene bruker vi til å rekondisjonering og etablering i området. Vi setter opp telt og tar noen småturer. Selv om vi er høyt på fjellet er våren også kommet hit opp, og endringene er tydelige fra dag til dag. Det er vel dette som gjør mai til kanskje den mest spennende måneden i året? I løpet av turen kommer flere fugler til området. Svanen badet allerede i elveråkene når vi kom oppover, og etterhvert kunne vi høre Heiloen sin melankolske sang og reinsdyrene får de først kalvene mens vi er der. Foruten det fantastiske natur- og dyrelivet, er det ingen tvil om at den fine fisken i vannene i området også har vært en avgjørende faktor for valg av turområdet.. Ungene har tidligere vist stor interesse for isfiske etter ørret, og spenningen er stor når de nå skal være med på det mer krevende "kikkefiske" etter røye. Forholdene er gode, og ungene får både sett fisk i hullet, og vært med å dra opp store røye med hvite finner. Selvfølgelig blir de utrolig glade på lik linje med Jon Rune, men skillet mellom stor fisk og de turene til småvann i nærområdene hjemme hvor de får småfisk selv er skuffende litenJ

Det går helt fint at ungene ikke deler hans lidenskap for hvite røyefinner, vi skal være på fjellet i 11 dager, og trenger ikke fiske mer enn at det rekker til middag og til akvariumet til ungene.
Akvarium blir sjeldent feil for stolte fiskere!


Avskjært fra mobildekning, internett, tv, leker++ var vi spente på om ungene skulle kjede seg, men her overasket de som så mange ganger før. I mangel på andre venner fra skole og barnehage leker de med hverandre med økende omsorg og respekt, noe som bidrar til at de kommer nærmere hverandre enn hva de vi opplever hjemme. Lekene er både varierte og kreative, men det er lemen som blir favoritt sysselen. Det er nemlig lemen-år på innlandet i nord, og alle finner de seg kjæledyr som blir stellet, matet og koset med dagen lang.
Jon Andreas og "Ida"


Dagene går fort, nesten litt for fort. Det blir litt sånn når rutinene er satt. Stå opp, litt fisking på Jon Rune, felles frokost, ut å ake, fiske eller ta en skitur, lunsj, og fortsette leken med lemen vennene på bar rabbene, og før en vet ordet av det er det middagstid. Og siden middagen er vårt avslutningsmåltid for dagen, er det ikke lang tid før den friske fjelluften igjen innhentet små kropper, som finner roen i soveposen.
Utelunsj


Tilfeldighetene har gjort det slik at 17. mai blir feiret på fjellet. Og det gjør vi etter beste evne, med noen improvisasjoner. June har med kake, vi ordner skikkelig bålplass, og arrangerer ulike leker, som "kaste på stikka", lassokasting, tårnbygging, stafett og skattejakt. Vi koser oss med restene av kaken, som ”Mira” satte til livs mens vi var opptatt med 17-mai lekene, spiser godteri og drikker egenkomponert slush. Den formelle 17. mai feiringen på fjellet er egentlig ganske kjapt over, men det er jo tanken som teller. Ungene er i hvertfall fornøyd, og fortsetter jakten på lemen, mens jeg og June, som dagene før, kan fylle kaffekoppene opp til flere ganger fremfor bålet. Livet er herlig!
Norah og Jon Andreas bygger tårn!
Familiebildet:-)


Avslutningen på 17. mai er nesten litt vemodig. Vi må starte pakkingen, for i morgen tidlig skal vi hjem. Samtidig kan vi pakke og dra i visshet om at vi sitter igjen med gode minner som vi vil ha med oss resten av livet. Kveld blir til natt før vi er ferdig pakket, og plutselig er morgen der og vi skal reise ned. Været er som når vi dro opp, sol, men føret er mye bedre, og vi suser avgårde over fjellet, og før vi vet ordet av det er vi nede ved parkeringen.
På tur ned av fjellet
I morgen venter hverdagen igjen. Jobb, skole og barnehage skal på ny fylle den dyrbare tiden vår. Og ettermiddagene skal fylles av lekser som skal gjøres, hus og klær som skal vaskes, mens tv og sosiale medier på ny vil stjele av tiden en har til hverandre.
Det er vel da det er fint å ha slike turer å se tilbake på, hvor en har tid til lek, tid til hverandre, og de gode samtalene om de små og store tingene. Jon Andreas vil flytte hit, Norah vil hit på sommerferie, og Jørgen vil begge deler. Og det skal vi.

Tips til isfiske turer:
-Som alle andre turer. Første bud for å trives på tur er kunsten å klare å holde barna tørre og mette.
-Start heller med turer til vann i nærheten med små og mye fisk.
-Lag akvarium! Er det snø på isen spar du et lite kvadrat på 1*1 meter. Alternativet er å borre flere 20 cm dype hull, slik at det blir et lite bassengJ
-Ørretvann er geniale! Da kan en etablere stå-snører, hvor en forankrer senen i en bjørkekvist, og så fisker den for deg, mens koser seg med bål, lek og moro. Hver time tar en ungene med på en runde for å sjekke om det er noen som har bitt på, og kan flyttes til bassenget!


Følg oss videre på tur på https://www.facebook.com/Ektegleder.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar